Home Page Hebrew Arabic

About Us
What's New?
Personal Stories
Activities
Opinions
Join our newsletter

Cartooning in Conflict
Chicago Nov. 4-6

Activities
| Past Activities | From the Media | Newsletter | Video and Television

11/11/2010

Avui+El Punt - Notícia: Sense reconciliació, la violència no cessarà

Mazem Faraj and Nir Oren in Barcelona (Spanish)

06/11/10 02:00  - BARCELONA - EDUARD FERNÁNDEZ

Nir Oren va perdre la seva mare en un atemptat palestí el 1995. El pare de Mazen Faraj va morir tirotejat per soldats israelians el 2002. Avui, Oren i Faraj collaboren amb l'ONG Cercle de Pares Fòrum de Famílies, que reuneix familiars de víctimes dels dos bàndols per promoure la reconciliació. El tàndem és una mostra perfecta del treball de l'organització: la complicitat que es respira entre ells fa oblidar que formen part de dues comunitats enfrontades des de fa dècades.

Cercle de Pares vol fer comprendre a les dues comunitats el dolor de l'altra part. Com veu un palestí o un israelià els membres de l'altre bàndol?

N.O.: Crec que una de les habilitats fonamentals que s'han après ha estat poder diferenciar entre israelià bo i israelià dolent, i entre palestí bo i palestí dolent, que suposa un gran pas per a la reconciliació. Quan vaig anar a Palestina, jo em sentia segur, perquè els palestins entenen que poden tractar de maneres diferents amb els israelians segons qui siguin.

M.F.: Arran de la segona intifada, la vida entre les dues parts està encara més separada, i ara els palestins i els israelians mai es poden trobar. Per tant, el que hem de fer és construir ponts entre tots dos pobles, fer-los seure junts com a iguals.

L'ONG ofereix conferències i projectes a diverses escoles. Els joves són més oberts en el tema de la reconciliació o, al revés, són més extremistes?

N.O.: En part són totes dues coses. Tot el que saben és el que veuen en els mitjans de comunicació sobre els atacs, i el que escolten de la família. D'altra banda, quan anem a un institut, els parlem de la reconciliació i coneixen un palestí, es produeix sovint un gran canvi. Però la violència diària continua, i això que han après xoca amb el que senten en les notícies cada matí. Es tracta d'un procés complex, tot i que confio que en el futur veurem canviar la mentalitat.

L'organització promou ara lobbies perquè els governs apostin per la reconciliació. Quina resposta s'ha obtingut?

N.O.: Aquest projecte tot just comença, i de moment els parlamentaris han acordat rebre'ns. Tindrem vint reunions amb cada govern i esperem trobar persones que apostin per la reconciliació, per formar un comitè.

M.F.: Transmetent el nostre missatge als polítics, ells poden ajudar-nos amb les nostres activitats a la base de la societat.

Què és més important per aconseguir la reconciliació: els pactes polítics o la voluntat de la societat civil?

M.F.: Desgraciadament, quan se signin acords de pau, la violència no cessarà, i la desconfiança no desapareixerà. Per tant, hem de canviar la percepció de la base de la societat. Això no és incompatible amb avançar políticament, però mentre que ells negocien un acord, les dues societats han d'humanitzar l'altre bàndol.

Per fer això, israelians i palestins han d'acceptar part de culpa en el conflicte?

N.O.: Completament. És una de les coses més difícils, però part de la reconciliació depèn del fet d'entendre que tu has causat dolor a l'altre bàndol.

M.F.: Nosaltres parlem de reconciliació, i la reconciliació va lligada a la veritat.

Què en diuen, els vostres companys d'Israel i Palestina, sobre el projecte Cercle de Pares? Entenen la vostra posició?

M.F.: L'any passat vaig convidar els meus dos germanastres a una activitat del grup. El dia abans em van dir que no volien venir. Al final, hi van assistir i se'n van alegrar, d'haver vingut, ja que per primer cop van tractar amb israelians com a iguals.

N.O.: En el meu cas, molts amics em diuen que entenen el que faig, però creuen que som massa petits per aconseguir res. Jo els dic que provin de dormir una nit amb un mosquit a l'habitació. Un sol mosquit canvia molt les coses! Per tant, nosaltres també podem, però hem de ser conscients que és un procés lent i complex. Cada dia, però, més gent s'afegeix a la nostra causa.


Entesa
Oren i Faraj formen part de l'organització Cercle de Pares - Fòrum de Famílies, que dóna la possibilitat de posar en contacte palestins i israelians afectats pel conflicte. L'ONG està formada per 500 famílies de totes dues comunitats i aposta per la reconciliació entre els dos pobles.

 

Foto: JOSEP LOSADA.

 Sense reconciliació, la violència no cessaràReplies

 
Latest Activities